Hari Raya

“Hari Raya” dalam penterjemahan langsung, bermaksud “Kenduri Berbuka Puasa”. Begitu juga perkataan “Aidilfitri” dalam Bahasa Arab. Perayaan ini adalah petanda akhirnya bulan Ramadan – di mana terdapat banyak gerai ataupun bazar di merata tempat di Malaysia yang menjual juadah berbuka puasa. Pasa masa ini juga adalal menjadi kebiasaan hotel-hotel dan restoran menyediakan makanan buffet. Pada Hari Raya, banyak keluarga meraikan bulan Syawal dengan mengadakan rumah terbuka dan menyediakan berbagai makanan tradisional yang lazat.

Makanan Tradisional

Para musliman biasanya membeli daging ayam, kambing dan lembu untuk memasak makanan istimewa buat perayaan Hari Raya.

Ketupat – Salah satu dari makanan yang mesti ada ialah ketupat. Ianya adalah pulut yang dibungkus di dalam daun kelapa dan direbus. Ia biasanya dihidang bersama satay dan kuah kacang yang manis.

Lontong – Lontong adalah nasi himpit yang dibalut dalam daun pisang dan dinikmati dalam sup kelapa yang dimasak dengan serai dan pucuk buluh.

Rendang – Rendang adalah salah satu hidangan yang paling penting di musim perayaan Hari Raya. Ia adalah satu kari daging yang dimasak dengan 13 jenis rempah dan herba. Dimasak dengan perlahan, bila siap, ianya mampunyai rasa sedap yang amat rumit.

Tapir Malaya

The Malayan tapir (Tapirus indicus), also called the Asian tapir or Indian tapir, is the largest of the five species of tapir and the only one native to Asia. The scientific name refers to the East Indies, the species’ natural habitat. In the Malay language, the tapir is commonly referred to as cipan, tenuk or badak tampung.

Tapir Malaya juga kerapkali disebut Tapir India, dan ianya adalah salah satu dari 5 spesis tapir dan tapir ini hanya sejenis yang berhabitat di Asia. Nama saintifiknya dipengaruh oleh kawasan yang is mendiami, iaitu Hindia Barat. Dalam Bahasa Melayu ia lebih dikenali dengan nama cipan, tenuk atau badak tampung.

Tapir boleh dikenalpasti dengan mudah melalui tompok cerah di tubuhnya yang bermula dari bahunya sehingga bahagian belakangnya. Rambut seterusnya berwarna hitam kecuali di telinganya yang biasanya putih di tepi. Corak yang unik ini berfungsi sebagai satu penyamaran untuk melindungi dirinya dari pemangsa. Akan tetapi, haiwan lain sering salah-kenal ia sebagai batu besar. Si tapir tidak boleh melihat dengan baik. Hampir seumur hayatnya, haiwan ini bergantung berat kepada deria pendengarannya yang sangat peka.

Artis

Jian seorang artist dari Kuantan, Malaysia. Beliau suka melukis sejak dia masih muda dahulu. Cita-citanya adalah menjadi seorang artist terkenal apabila beliau dewasa. Walaubagaimanapun, beliau menghabiskan perlajarannya dalam sarjana muda kejuruteraan CADCAM yang bukan dalam bidang seni. Selepas itu, beliau cuba menjadi seorang guru sekolah tapi tidak berjaya. Tetapi cita-citanya tidak dilupai pada bila-bila masa. Sekarang, beliau seorang pelukis dan penulis bagi buku kanak-kanak, freelance designer dan pelukis mural. Beliau telah dalam perjalanan untuk menjadi artist terkenal di Malaysia. Berusaha! Rajinlah!

Tarikh akhir: 31.05.2019